Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски сравни премиера Кирил Петков с

...
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски сравни премиера Кирил Петков с
Коментари Харесай

Македонският президент сравни Кирил Петков с Нелсън Мандела |

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски съпостави премиера Кирил Петков с бореца против апартейда в Южна Африка Нелсън Мандела.

" Откакто е министър-председател, това е все едно да приказвам с Мандела, в случай че го сравните с казаното от няколко министри от предходното държавно управление на Борисов, при което имахме всекидневно количество обиди към нас като народ и нация ", заяви Пендаровски.

За Гоце Делчев

Президентът откри изложбата " 150 години от рождението на Гоце Делчев (1872-2022) ", проведена от Държавния списък на Северна Македония в Музея на македонската битка. Изложбата е под патронажа на Пендаровски.

Той каза, че не вижда проблем, че някой от съседите на неговата страна изпитва пиетет към един от " основополагащите камъни на нашата държавност ", без оглед на това има ли или не официално решение за взаимно честване на личността и делото на Гоце Делчев.

" В условия, когато историческата комисия още не е стигнала до обща дефиниция, това е акт на благосклонност от двете страни, който ще помогне за понижаване на напрежението, последвало след българското несъгласие ", сподели Пендаровски, представен от ТВ 21.

Така той отговори на журналистически въпрос какво мисли за това, че българска и македонска делегация поставят цветя на гроба на Гоце Делчев.

За Кирил Петков

За изказването на премиера Кирил Петков, че има сили, които не желаят развиване на добросъседски връзки сред двете страни, Пендаровски счита, че то не утежнява обстановката.

Според Пендаровски би трябвало да се има поради и вътрешният подтекст в България, защото откогато е министър председател, реториката на Петков е като че приказва Нелсън Мандела - спрямо това, което са говорили няколко министри от предходното държавно управление на Бойко Борисов.

Българите в македонската конституция

Решението дали българите да бъдат вписани в македонската конституция ще бъде независимо решение на македонските институции, твърди Пендаровски.

" Намеса е всяко искане, което идва извън в нашата правна и политическа система (...) Българите в Северна Македония са и наши жители. Ако решим, че е добре да ги включим в конституцията, ще ги включим, само че това ще бъде наше самостоятелно, независимо решение на македонските институции ", сподели президентът.

Освиркан 

Пред църквата " Свети Спас ", където е гробът на Гоце Делчев, през днешния ден македонският президент беше освиркан от група стачкуващи. Те скандираха " Продадохте Македония ".

За освиркването Пендаровски сподели, че в една демократична страна е обикновено жителите да показват неодобрение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР